top of page

Βλαισός Μεγάλος Δάκτυλος (Κότσι)

Νικόλαος Σαλαμαλίκης,MD,MSc, FEBOT
Ορθοπαιδικός Χειρουργός-Τραυματολόγος Στρατιωτικός Ιατρός

Τι είναι;

O βλαισός μεγάλος δάκτυλος ή "κότσι" στην καθομιλουμένη, είναι μία παραμόρφωση του πρώτου στοίχου των οστών του ποδιού σε βλαισότητα. Διακρίνεται σε νεανική και σε ενήλικη μορφή. Εμφανίζεται πιο συχνά στις γυναίκες, ενώ για τη δημιουργία του έχουν ενοχοποιηθεί διάφοροι παράγοντες κινδύνου ( π.χ. οικογενής κληρονομικότητα, συνδεσμική χαλαρότητα, πλατυποδία, ρευματοειδής αρθρίτιδα, ψηλοτάκουνα παπούτσια με στενό εμπρόσθιο μέρος κ.α.) χωρίς βέβαια να έχει αποδεχθεί κάποια σαφής αιτολογική σχέση κάποιου μεμονωμένου παράγοντα. Όσον αφορά την εξέλιξη της πάθησης, λόγω της διαταραχής βλαισότητας του πρώτου στοίχου του ποδιού, φορτίζονται επιπλέον του φυσιολογικού, οι υπόλοιπες μεταταρσιοφαλλαγγικές αρθρώσεις και ιδιαίτερα η δεύτερη και ακολούθως η τρίτη, η λεγόμενη δηλαδή μεταφερόμενη μεταταρσαλγία. Αποτέλεσμα του τελευταίου, αποτελεί το γεγονός ότι, η πάθηση συνοδεύεται με τη δημιουργία κάλων και σφυροδακτυλίας στα υπόλοιπα δάκτυλα του ποδιού.
Συνήθως οι ασθενείς αναζητούν Ιατρική βοήθεια λόγω δυσκολίας στην υπόδηση, εξαιτίας της εξόστωσης στα εσωτερικά της πρώτης μεταταρσιοφαλλαγγικής άρθρωσης, η οποία ενίοτε μπορεί και να βρίσκεται σε φάση θυλακίτιδας.Ο Θεράπων οφείλει να εκτιμήσει την κατάσταση της εξόστωσης, την παθητική και ενεργητική κινητικότητα τόσο της πρώτης μεταταρσιοφαλλαγγικής άρθρωσης, όσο και της πρώτης ταρσομετατάρσιας άρθρωσης, αλλά και την κατάσταση των σησαμοειδών οστών, την πιθανή συνυπάρχουσα πλατυποδία, τις διαταραχές των υπόλοιπων δακτύλων του ποδιού (π.χ. σφυροδακτυλία) αλλά και επιπλέον ανατομικές διαταραχές του μέσου και του οπίσθιου ποδιού.

Από τί εξαρτάται η λήψη απόφασης στην αντιμετώπιση του βλαισού μεγάλου δακτύλου;

Έχει θέση η συντηρητική θεραπεία στην αντιμετώπιση του βλαισού μεγάλου δακτύλου;

Έχει θέση η συντηρητική θεραπεία στην αντιμετώπιση του βλαισού μεγάλου δακτύλου;

Αρχικά επιχειρείται σχεδόν πάντα η συντηρητική αντιμετώπιση με σωστή υπόδηση, ειδικά επιθέματα εντός των υποδημάτων, διάφορα προστατευτικά της προέχουσας εξόστωσης εσωτερικά της πρώτης μεταταρσιοφαλλαγγικής άρθρωσης, αλλά και των κάλων των λοιπών δακτύλων, ναρθηκοποίηση των δακτύλων των ποδιών ώστε να διατηρούνται σε απόσταση μεταξύ τους. Επίσης δοκιμάζεται και ο νυχτερινός νάρθηκας του βλαισού μεγάλου δακτύλου, ο οποίος κρατάει το μεγάλο δάκτυλο σε θέση ραιβότητας, μακριά από το δεύτερο δάκτυλο.

Πότε πρέπει να χειρουργηθώ για το "κότσι" μου;

Σε περίπτωση αποτυχίας της συντηρητικής θεραπείας, με συνεχείς πόνους των ασθενών στην πάσχουσα περιοχή και δυσκολίες στην υπόδηση, αλλά και σε προχωρημένες περιπτωσεις με μεγάλες διαταραχές των γωνιών μεταξύ των οστών του ποδιού, θέση και οριστική λύση δίνει η χειρουργική αντιμετώπιση. Έχουν περιγραφεί στη βιβλιογραφία πάνω από εκατό διαφορετικές επεμβάσεις για την αντιμετώπιση του βλαισού μεγάλου δακτύλου, αλλές πιο δημοφιλείς και άλλες λιγότερο. Συνήθως γίνεται ένας συνδυασμός τεχνικών οι οποίες αφορούν στην εκτομή της εξόστωσης εσωτερικά της πρώτης μεταταρσιοφαλλαγγικής άρθρωσης, στην αποκόλληση ορισμένων τενόντων από την εξωτερική βάση της εγγύς φάλλαγγας του πρώτου δακτύλου, στην οστεοτομία του πρώτου μεταταρσίου και τη συγκράτηση αυτού με υλικά οστεοσύνθεσης σε διορθωμένη θέση, ενίοτε δε και στην οστεοτομία της εγγύς φάλλαγος του μεγάλου δακτύλου. Πιο σπάνια διενεργούνται αναλόγως των παραμορφώσεων και της κλινικης σημειολογίας του ασθενούς επεμβάσεις και στην ταρσομετατάρσια άρθρωση, αλλά και διορθωτικές επεμβάσεις των λοιπών δακτύλων (π.χ. λόγω σφυροδακτυλίας).
Συνήθως η χειρουργική αντιμετώπιση διενεργείται, αναισθησιολογικά, με μπλόκ μόνο του πάσχοντος σκέλους ή με αναισθησία δια του σπονδυλικού καναλιού. Γίνεται ένας πλήρης προεγχειρητικός κλινικοεργαστηριακός και απεικονιστικός έλεγχος από έμπειρη ομάδα Ιατρών, όπου απαιτείται δε, διενεργείται προεγχειρητικά και Αγγειοχειρουργικός έλεγχος των αγγείων του πάσχοντος σκέλους, παραγγέλλοντα τα πιο σύγχρονα υλικά οστεσύνθεσης και ο ασθενής προγραμματίζεται για τη χειρουργική επέμβαση.
Η επιλογή της σωστής μεθόδου, απο τις δεκάδες των επεμβάσεων που έχουν δημοσιευθεί, είναι αποτέλεσμα εμπειρίας, σωστής κλινικής εξέτασης του ασθενούς και ορθής προεγχειρητικής ανάλυσης των ακτινογραφιών του ποδιού του ασθενούς. Ο Δρ. Σαλαμαλίκης μετά από μακρά εμπειρία σε πιστοποιημένο Κέντρο Τραύματος από τον όμιλο "Traumazentrum", υπό τον CA Dr. med. Johannes Boehnke, αλλά και στα πλαίσια της εκπαίδευσης και πιστοποίησής του από διεθνώς καταξιωμένους Χειρουργούς του γερμανικού συνδέσμου άκρου ποδός και ποδοκνημικής (D.A.F.), του οποίου αποτελεί και ενεργό μέλος, και έχοντας διατελέσει επιστημονικός υπεύθυνος του τμήματος ποδοκνημικής και άκρου ποδός στο "Klinikum Niederlausitz", ασχολείται με τη συντηρητική και χειρουργική αντιμετώπιση όλου του φάσματος των τραυματισμών και παθήσεων της ποδοκνημικής και άκρου ποδός.

Τί επακολουθεί μιας χειρουργικής επέμβασης λόγω βλαισού μεγάλου δακτύλου;

Ο ασθενής μετά τη χειρουργική αποκατάσταση ενός βλαισού μεγάλου δακτύλου, μπορεί με φυσικοθεραπευτική υποστήριξη, να σηκωθεί και να περπατήσει με βακτηρίες (πατερίτσες), χωρίς να φορτίζει το χειρουργηθέν σκέλος, ήδη λίγες ώρες μετά τη χειρουργική επέμβαση. Παραμένει στην Κλινική ένα βράδυ και λαμβάνει, την επόμενη ημέρα της επέμβασης, εξιτήριο. Αναλόγως της επεμβάσεως, ο ασθενής επιτρέπεται να φορτίσει πλήρως το χειρουργηθέν σκέλος του, περίπου 6 έως 8 εμβδομάδες μετά το χειρουργείο, ενώ μέχρι τη συμπλήρωση αυτών, κινητοποιείται με βακτηρίες, με εφαρμογή ειδικού υποδήματος αποφόρτισης του πρόσθιου πόδα, με μερική φόρτιση αυτού, βάσει των εκάστοτε μετεγχειρητικών οδηγιών του Θεράποντος.

Κλείστε Ραντεβού

Σοφοκλέους 3 (2ος Όροφος), 12134 Περιστέρι

Ωράριο Λειτουργίας:

Δευτέρα - Παρασκευή

16:00 - 21:00 κατόπιν ραντεβού  

bottom of page