top of page

Χειρουργική Άκρου Ποδός - Ποδοκνημικής

Νικόλαος Σαλαμαλίκης,MD,MSc, FEBOT

Ορθοπαιδικός Χειρουργός-Τραυματολόγος Στρατιωτικός Ιατρός

Γενικά

Οι παθήσεις της ποδοκνημικής και του άκρου πόδα απασχολούν έντονα τους ασθενείς, αφού τους επηρεάζουν από τις καθημερινές τους δραστηριότητες και δυσχεραίνουν σε μικρό ή μεγάλο βαθμό τη βάδιση και την κινητοποίησή τους. Στις παθήσεις της ποδοκνημικής και του άκρου πόδα ανήκουν τα κατάγματα ποδοκνημικής και άκρου ποδός, οι συνδεσμικές κακώσεις και η αστάθεια της ποδοκνημικής άρθρωσης, η αρθρίτιδα της ποδοκνημικής άρθρωσης, οι χόνδρινες βλάβες της ποδοκνημικής άρθρωσης, η ρήξη του αχιλλείου τένοντα, η αχιλλοδυνία, η άκανθα της πτέρνας, η πελματιαία απονευρωσίτιδα, η οστεονέκρωση του αστραγάλου , η αρθροσκοπική αφαίρεση ελεύθερων σωμάτων της ποδοκνημικής άρθρωσης, οι τραυματικές ή εκφυλιστικές βλάβες των περονιαίων τενόντων, η βλαισοπλατυποδία, η κοιλοποδία, η ραιβοϊπποποδία, η ανεπάρκεια του οπισθίου κνημιαίου τένοντος, το σύνδρομο ταρσιαίου σωλήνα, η πτώση των κεφαλών των μεταταρσίων, η μεταταρσαλγία, τα κατάγματα κοπώσεως των μεταταρσίων, ο βλαισός μεγάλος δάκτυλος ή "κότσι" (hallux valgus) , το ραιβό πρώτο μετατάρσιο, η αρθρίτιδα της πρώτης μεταταρσιοφαλλαγγικής άρθρωσης, οι λοιπές διαταραχές των δακτύλων του άκρου πόδα (σφυροδακτυλία, γαμψοδακτυλία), οι νευροπαθητικές αλλοιώσεις και πιθανές φλεγμονές και έλκη σε έδαφος αρρύθμιστου σακχαρώδους διαβήτη (πόδι Charcot ή διαβητικό πόδι ), το νεύρωμα Μorton κ.α..

Αντιμετώπιση

Πολλές φορές η αρχική αντιμετώπιση των διαφόρων παθήσεων της ποδοκνημικής και άκρου ποδός ειναι συντηρητική, με ανάπαυση του πάσχοντος μέλους, ενίοτε και με ακινητοποίηση σε νάρθηκα, η λήψη φαρμακευτικής αγωγής από του στόματος, η φυσικοθεραπευτική αποκατάσταση με κινησιοθεραπεία, μαλάξεις και θεραπεία υπερήχων, αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις η τοπική έγχυση φαρμάκων, υπό άσηπτες συνθήκες, στην πάσχουσα περιοχή.
Σε περίπτωση αποτυχίας της συντηρητικής αγωγής ή σε περιπτώσεις πιο σοβαρές που η συντηρητική αγωγή δεν έχει θέση, η οριστική λύση δίνεται με τη χειρουργική αποκατάσταση. Διενεργείται ένας πλήρης και εμπεριστατωμένος προεγχειρητικός κλινικοεργαστηριακός έλεγχος από έμπειρη ομάδα Ιατρών, εκτιμώνται όλες οι απαραίτητες προεγχειρητικές απεικονιστικές και εργαστηριακές εξετάσεις από τον Χειρουργό, και όπου απαιτείται παραγγέλονται τα πιο σύγχρονα Ορθοπεδικά υλικά. Οι περισσότερες επεμβάσεις της ποδοκνημικής και του άκρου ποδός, μπορούν να εκτελεστούν, αναισθησιολογικά, μόνο με μπλοκ του σκέλους, δηλαδή με αναισθησία μόνο του πάσχοντος ποδιού και όχι με ολική νάρκωση του ασθενούς.

Μετεγχειρητικά

Μετα από επεμβάσεις της ποδοκνημικής και του άκρου ποδός, ο ασθενής, ανάλογα με το είδος της επέμβασης, μπορεί είτε να πάρει εξιτήριο κατευθείαν, είτε να διανυκτέρευσει ένα βράδυ στην Κλινικη. Από την πρώτη κιόλας ημέρα μετά το χειρουργείο ακολουθούνται εξατομικευμένα προγράμματα ταχείας μετεγχειρητικής αποκατάστασης (fast track), βασιζόμενοι πάντα στα αντίστοιχα διεθνή πρωτόκολλα. Μετα την επεμβάση, κατά περίπτωση, μπορεί να τεθεί κνημοποδικός ναρθηκας ακινητοποίησης ή ειδικό υπόδημα αποφόρτισης του πρόσθιου ή του οπίσθιου πόδα και ο ασθενής πρέπει να υποβάλλεται σε αντιπηκτική προφύλαξη. Υποστηρίζεται από έμπειρους και αποτελεσματικούς Φυσικοθεραπευτές, εγγυόντας ένα άρτιο μετεγχειρητικό αποτέλεσμα, βελτιώνοντας πάντα τη λειτουργία της ποδοκνημικης άρθρωσης και του ποδιού του, καθιστώντας αυτόν ικανό να επιστρέψει γρήγορα στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Ο Ιατρός

Ο Δρ. Σαλαμαλίκης μετά από μακρά εμπειρία σε πιστοποιημένο Κέντρο Τραύματος από τον όμιλο Traumazentrum, υπό τον CA Dr. med. Johannes Boehnke, αλλά και στα πλαίσια της εκπαίδευσης και πιστοποίησής του από διεθνώς καταξιωμένους Χειρουργούς του γερμανικού συνδέσμου άκρου ποδός και ποδοκνημικής (D.A.F.), του οποίου αποτελεί και ενεργό μέλος, και έχοντας διατελέσει επιστημονικός υπεύθυνος του τμήματος ποδοκνημικής και άκρου ποδός στο Klinikum Niederlausitz, ασχολείται με τη συντηρητική και χειρουργική αντιμετώπιση όλου του φάσματος των τραυματισμών και παθήσεων της ποδοκνημικής και του άκρου ποδός.

Τελευταία Νέα

Κλείστε Ραντεβού

Σοφοκλέους 3 (2ος Όροφος), 12134 Περιστέρι

Ωράριο Λειτουργίας:

Δευτέρα - Παρασκευή

16:00 - 21:00 κατόπιν ραντεβού  

Μαρτυρίες Ασθενών

bottom of page