top of page

Χειρουργική Άκρας Χειρός - Άνω Άκρου

Νικόλαος Σαλαμαλίκης,MD,MSc, FEBOT

Ορθοπαιδικός Χειρουργός-Τραυματολόγος Στρατιωτικός Ιατρός

Γενικά

Οι τραυματισμοί και οι χρόνιες παθήσεις του άνω άκρου και της άκρας χειρός συχνά απασχολούν έντονα τους ασθενείς, αφού τους επηρεάζουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες. Μεταξύ αυτών των παθήσεων ανήκουν το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, το σύνδρομο De Quervain , η νόσος Dupuytren , o εκτινασσόμενος δάκτυλος - αντίχειρας (trigger finger - thumb), οι πολύπλοκες κακώσεις άκρας χειρός με διαταραχές λειτουργίας εκτεινόντων και καμπτήρων τενόντων δακτύλων, τα κατάγματα άκρας χειρός, καρπού και πηχεοκαρπικής, οι ψευδάρθρωσεις του σκαφοειδούς οστού, οι αστάθειες καρπού, οι παγιδεύσεις ωλενίου νεύρου, το σύνδρομο του υπτιαστή, το σύνδρομο του πρηνιστή, οι επικονδυλίτιδες αγκώνος, η αρθροσκοπική συμφυσιόλυση της άρθρωσης του αγκώνα με αφαίρεση ξένου σώματος όπου απαιτείται, πολύπλοκα κατάγματα αγκώνος κ.α..

Αντιμετώπιση

Πολλές φορές η αρχική αντιμετώπιση των διαφόρων παθήσεων της άκρας χειρός είναι συντηρητική, με ανάπαυση του πάσχοντος μέλους, ενίοτε και με ακινητοποίηση σε νάρθηκα, λήψη φαρμακευτικής αγωγής από του στόματος, φυσικοθεραπευτική αποκατάσταση με κινησιοθεραπεία, μαλάξεις και θεραπεία υπερήχων, αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις με τοπική έγχυση φαρμάκων, υπό άσηπτες συνθήκες, στην πάσχουσα περιοχή.
Σε περίπτωση αποτυχίας της συντηρητικής αγωγής ή σε περιπτώσεις πιο σοβαρές που η συντηρητική αγωγή δεν έχει θέση, η οριστική λύση δίνεται με τη χειρουργική αποκατάσταση. Διενεργείται ένας πλήρης και εμπεριστατωμένος προεγχειρητικός κλινικοεργαστηριακός έλεγχος από έμπειρη ομάδα Ιατρών, εκτιμώνται όλες οι απαραίτητες προεγχειρητικές απεικονιστικές και εργαστηριακές εξετάσεις από τον Χειρουργό, και όπου απαιτείται παραγγέλονται τα πιο σύγχρονα ορθοπεδικά υλικά. Οι περισσότερες επεμβάσεις του άνω άκρου και της άκρας χειρός μπορούν να εκτελεστούν, αναισθησιολογικά, μόνο με μπλόκ του μέλους, δηλαδή με αναισθησία μόνο του πάσχοντος μέλους και όχι ολική νάρκωση του ασθενούς.

Μετεγχειρητικά

Μετα από επεμβάσεις του άνω άκρου - άκρας χειρός, ο ασθενής, ανάλογα με το είδος της επέμβασης, μπορεί είτε να λάβει κατευθείαν εξιτήριο, είτε να διανυκτέρευσει ένα βράδυ στην Κλινικη. Από την πρώτη κιόλας ημέρα μετά το Χειρουργείο ακολουθούνται εξατομικευμένα προγράμματα ταχείας μετεγχειρητικής αποκατάστασης (fast track), βασιζόμενοι πάντα στα αντίστοιχα διεθνή πρωτόκολλα. Ο ασθενής υποστηρίζεται από έμπειρους και αποτελεσματικούς Φυσικοθεραπευτές, εγγυόντας ένα άρτιο μετεγχειρητικό αποτέλεσμα, βελτιώνοντας πάντα τη λειτουργία του άνω άκρου και της άκρας χειρός του ασθενή, καθιστώντας αυτόν ικανό να επιστρέψει γρήγορα στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Ο Ιατρός

Ο Δρ. Σαλαμαλίκης μετά από μακρά εμπειρία σε πιστοποιημένο Κέντρο Χειρουργικής άνω άκρου και άκρας χειρός από τον όμιλο "Deutsche Gesellschaft für Handchirurgie", υπό τον CA Dr. med. Johannes Boehnke, και έχοντας πραγματοποιήσει έναν πολύ μεγάλο αριθμό χειρουργικών επεμβάσεων άνω άκρου και άκρας χειρός, ασχολείται με τη συντηρητική και χειρουργική αντιμετώπιση όλου του φάσματος των παθήσεων του άνω άκρου και της άκρας χειρός.

Τελευταία Νέα

Κλείστε Ραντεβού

Σοφοκλέους 3 (2ος Όροφος), 12134 Περιστέρι

Ωράριο Λειτουργίας:

Δευτέρα - Παρασκευή

16:00 - 21:00 κατόπιν ραντεβού  

Μαρτυρίες Ασθενών

bottom of page