top of page

Ελάχιστα Παρεμβατικές - Ενέσιμες Θεραπείες

Νικόλαος Σαλαμαλίκης,MD,MSc, FEBOT

Ορθοπαιδικός Χειρουργός-Τραυματολόγος Στρατιωτικός Ιατρός

Γενικά

Σε περιπτώσεις αθλητικών κακώσεων ή καταπονήσεων του μυοσκελετικού συστήματος από ασκήσεις υπέρχρησης στην καθημερινότητα, με επακόλουθες ελάσσονες βλάβες των αρθρώσεων, με αρχόμενες χόνδρινες βλάβες, παθήσεις τενόντων, συνδέσμων ή μυών, αλλά και σε προχωρημένες εκφυλιστκές βλάβες των αρθρώσεων (εδώ ως παρηγορική θεραπεία), μπορεί να διενεργηθεί η έγχυση θεραπευτικών παραγόντων όπως, μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών, τοπικών αναισθητικών, συνθετικών κορτικοστεροειδών βραδείας αποδέσμευσης, ενδαρθρικών ενέσεων υαλουρονικού οξέος, αλλά και ενδοαρθρικών, περιαρθρικών και ενδομυικών εγχύσεων PRP (Platelet Rich Plasma). Οι τελευταίες εγχύσεις περιέχουν αυξηντικούς παράγοντες αιμοπεταλίων του ίδιου του ασθενούς. Προέρχονται μετά από φυγοκέντρηση του αίματος του ασθενούς, και βέβαια μετά απο ορθή ένδειξη, και ταύτιση της συμπτωματολογίας του ασθενούς με τα απεικονιστικά ευρήματα, μπορούν να είναι μαζί με τις λοιπές εγχύσεις των προαναφερθέντων θεραπευτικών παραγόντων, όπως καταδεικνύεται από τη διεθνή βιβλιογραφία, πολύ αποτελεσματικές. Σε διάφορες αθλητικές ή αρχομενες εκφυλιστικές αλλοιώσεις τενόντων, μυών, συνδέσμων, ενδεικτικά αναφέρονται παραδείγματα εγχύσεων PRP, όπως η περιοχή του Αχίλλειου τένοντα, της πελματιαίας απονεύρωσης, του έξω επικόνδυλου του βραχίονα, της περιοχής της κατάφυσης της λαγονοκνημιαίας ταινίας κ.α.. Επίσης η έγχυση υαλουρονικού οξέος έχει μεγάλη απήχηση και μπορεί, ουσιαστικά να βοηθήσει, σε αρχόμενου και μετρίου βαθμού οστεοαρθρίτιδες γόνατος. Περιπτώσεις συνδρόμου υπακρωμιακής πρόσκρουσης του ώμου με ενεργό θηλακίτιδα, σε προχωρημένου βαθμού οστεοαρθρίτιδα γόνατος σε ασθενείς που δεν επιθυμούν ή δε δύνανται να χειρουργηθούν, σε περιπτώσεις βασανιστικής επικονδυλίτιδας αγκώνος ή συνδρόμου De Quervain κ.α., μπορούν να βοηθηθούν οι ασθενείς με μείωση ή και εξάλειψη των συμπτωμάτων τους, για ορισμένο χρονικό διάστημα, με τις εγχύσεις τοπικών αναισθητικών με συνθετικά κορτικοστεροειδή βραδείας αποδέσμευσης.

Διαδικασία έγχυσης

Οι εγχύσεις διενεργούνται στα πλαίσια του Ιατρείου, μετά από σχολαστική αποστείρωση της προς έγχυση περιοχής και τοπική αναισθησία του δέρματος. Σε εν τω βάθει περιοχές και σε ανατομικές περιοχές που διέρχονται ευαίσθητα νευραγγειακά στοιχεία, οι εγχύσεις καθοδηγούνται από συσκευή υπέρηχου. Μετά την έγχυση, ανάλογως της πάθησης του ασθενούς, ακολουθούνται παθητικές επαναλαμβανόμενες κινήσεις της εκάστοτε άρθρωσης και άμεση κινησιοθεραπεία ή σε άλλες περιπτώσεις και ολιγοήμερη περίοδος ακινησίας προς ευόδωση της επούλωτικης διαδικασίας. Στην περιοχή εισόδου των φαρμάκων τοποθετείται ένα αυτοκόλλητο επίθεμα, το οποίο παραμένει για δύο 24ωρα μετά την έγχυση.

Ο Ιατρός

Ο Δρ. Σαλαμαλίκης μετά από πολυετή εμπειρία σε πιστοποιημένα Κέντρα Τραύματος της Γερμανίας από τον όμιλο Traumazentrum, αλλά και στα πλαίσια της εκπαίδευσής του από διεθνώς καταξιωμένους Αθλίατρους της γερμανόφωνης αρθροσκοπικής εταιρίας {A.G.A./ Gesellschaft für Arthroskopie und Gelenkchirurgie} ασχολείται με τη συντηρητική αντιμετώπιση των κακώσεων και των χρόνιων παθήσεων όλου του φάσματος του μυοσκελετικού συστήματος.

Τελευταία Νέα

Κλείστε Ραντεβού

Σοφοκλέους 3 (2ος Όροφος), 12134 Περιστέρι

Ωράριο Λειτουργίας:

Δευτέρα - Παρασκευή

16:00 - 21:00 κατόπιν ραντεβού  

Μαρτυρίες Ασθενών

bottom of page