top of page

Αρθροσκόπηση Ώμου

Νικόλαος Σαλαμαλίκης,MD,MSc, FEBOT

Ορθοπαιδικός Χειρουργός-Τραυματολόγος Στρατιωτικός Ιατρός

Γενικά

Σε περιπτώσεις αποτυχίας της συντηρητικής θεραπείας των αθλητικών κακώσεων ή των εκφυλιστικών χρόνιων παθήσεων της ωμικής ζώνης, ακολουθεί η αρθροσκοπική {δηλαδή η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική, μέσω μικρών οπών δια του δέρματος προς την άρθρωση} αποκατάσταση των παθήσεων.
Η αρθροσκόπηση του ώμου είναι μία αρθροσκοπική τεχνική ελάχιστης παρεμβατικότητας, με σκοπό τη διερεύνηση των διαμερισμάτων της ωμικής ζώνης, κυρίως της γληνοβραχιόνιας άρθρωσης (χώρος ανάμεσα σε βραχιόνια κεφαλή και ωμογλήνη) και του υπακρωμιακού χώρου (διαμέρισμα άνωθεν της γληνοβραχιόνιας άρθρωσης, ανάμεσα στο ακρώμιο και τη βραχιόνια κεφαλή). Η αρθροσκόπηση του ώμου μπορεί να διενεργηθεί λόγω π.χ. συνδρόμου υπακρωμιακής προστριβής , ρήξης στροφικού πετάλου του ώμου, αστάθειας του ωμου, τενοντίτιδα εγγύς της μακράς κεφαλής του δικεφάλου βραχιονίου κ.α.

Επέμβαση

Σε περιπτώσεις συνδρόμου υπακρωμιακής προστριβής με ή χωρίς ρήξη του στροφικου πετάλου, με ειδικά εργαλεία από μικρές οπές, διενεργείται υπό αρθροσκοπικό έλεγχο η αφαίρεση του φλεγμαίνοντος υπακρωμιακού θυλάκου, η λείανση της κάτω επιφάνειας του ακρωμίου, η επισκόπηση και κατά περίπτωση αρθροσκοπική συρραφή του στροφικού πετάλου του ώμου, με μοντέρνες βιοαπορροφήσιμες άγκυρες, οπλισμένες με ισχυρά ράμματα, χρησιμοποιώντας σύγχρονες τεχνικές. Σε περιπτώσεις που πάσχει και η ακρωμιοκλειδική άρθρωση μπορεί να απαιτηθεί μέχρι και η αρθροσκοπική αφαίρεση τμήματος του ακρωμιακού άκρου της κλείδας.
Σε περιπτώσεις αστάθειας ώμου και ανάλογα με την παθολογία που αποκαλύπτεται, με τη μαγνητική ή και την αξονική τομογραφία του ώμου, μπορεί να προγραμματιστεί και η αντίστοιχη αντιμετώπιση, συνήθως με αρθροσκοπική χειρουργική τεχνική, με συρρίκνωση του αρθρικου θυλάκου και καθήλωση αυτού και του επιχειλίου χόνδρου με διοστικές σύγχρονες βιοαπορροφήσιμες άγκυρες στην ωμογλήνη.
Διενεργείται, όπως προβλέπεται, ένας πλήρης και εμπεριστατωμένος προεγχειρητικός κλινικοεργαστηριακός έλεγχος, από έμπειρη ομάδα Ιατρών, και παραγγέλονται, εάν απαιτείται, τα πιο σύγχρονα υλικά προς αρθροσκοπική αποκατάσταση της άρθρωσης του ώμου.

Μετεγχειρητικά

Μετεγχειρητικά ακολουθούνται εξατομικευμένα προγράμματα ταχείας μετεγχειρητικής αποκατάστασης, βασιζόμενοι πάντα στα αντίστοιχα διεθνή πρωτόκολλα. Ο ασθενής υποστηρίζεται από έμπειρους και αποτελεσματικούς Φυσικοθεραπευτές, με σκοπό την επίτευξη ενός άρτιου μετεγχειρητικού αποτελέσματος, βελτιώνοντας πάντα τη λειτουργία του χειρουργειθέντος ώμου, καθιστώντας τον ασθενή ικανό να επιστρέψει στις δραστηριότητές του.
Ο ασθενής ανάλογα με το είδος της επέμβασης που υφίσταται, μπορεί να λάβει εξιτήριο την ίδια ημέρα της αρθροσκόπησης του ώμου (π.χ. μετά από υπακρωμιακή αποσυμπίεση) ή την πρώτη μετεγχειρητική ημέρα, σε περιπτώσεις μαζικών ρήξεων του στροφικού πετάλου, με επανακαθήλωση αυτού στο βραχιόνιο με άγκυρες - ράμματα, με συνοδό αποσυμπίεση του υπακρωμιακού χώρου ή σε ασθενείς με γενικευμένη αστάθεια ώμου. Αρχίζει, ήδη από την ημέρα του Χειρουργείου, πρόγραμμα αρχικά παθητικής κινησιοθεραπείας του πάσχοντος ώμου, σε περιορισμένο εύρος κίνησης. Τίθεται μία ανάρτηση του σύστοιχου βραχίονα ή ένας νάρθηκας απαγωγής αυτού, ο οποίος κατά περίπτωση εφαρμόζεται για έως και 4-6 εβδομάδες, το μέγιστο, μετεγχειρητικά. Πλήρης φόρτιση και πλήρες εύρος κίνησης του αρθροσκοπηθέντος ώμου, επιτυγχάνεται κατά περίπτωση σε 6-8 εβδομάδες μετεγχειρητικά.

Ο Ιατρός

Ο Δρ. Σαλαμαλίκης με πολυετή εμπειρία στην αρθροσκοπική Χειρουργική, στα πλαίσια της εκπαίδευσής του από διεθνώς καταξιωμένους Αθθλίατρους - Αρθροσκόπους της γερμανόφωνης αρθροσκοπικής εταιρίας {A.G.A./ Gesellschaft für Arthroskopie und Gelenkchirurgie}, αναλαμβάνει με επιτυχία την αρθροσκοπική αποκατάσταση των έκαστοτε τραυματισμών - παθήσεων της ωμικής ζώνης, όπως π.χ. την αρθροσκοπική αποκατάσταση κακώσεων στροφικού πετάλου ώμου, την αρθροσκοπική αποκατάσταση αστάθειας ώμου, ή των βλαβών της εγγύς μακράς κεφαλής δικεφάλου βραχιονίου.

Τελευταία Νέα

Κλείστε Ραντεβού

Σοφοκλέους 3 (2ος Όροφος), 12134 Περιστέρι

Ωράριο Λειτουργίας:

Δευτέρα - Παρασκευή

16:00 - 21:00 κατόπιν ραντεβού  

Μαρτυρίες Ασθενών

bottom of page