top of page

Αρθροσκόπηση Γόνατος

Νικόλαος Σαλαμαλίκης,MD,MSc, FEBOT

Ορθοπαιδικός Χειρουργός-Τραυματολόγος Στρατιωτικός Ιατρός

Γενικά

Σε περιπτώσεις αποτυχίας της συντηρητικής θεραπείας των αθλητικών κακώσεων, ή και εξαρχής σε πιο σοβαρούς τραυματισμούς, ακόμη και σε περιπτώσεις αρχόμενων εκφυλιστικών αλλοιώσεων της άρθρωσης του γόνατος, ακολουθεί η αρθροσκοπική αποκατάσταση αυτών των κακώσεων {δηλαδή η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική μέσω μικρών οπών δια του δέρματος προς την άρθρωση}. Η αρθροσκόπηση του γόνατος είναι μία αρθροσκοπική τεχνική ελάχιστης παρεμβατικότητας, με σκοπό την διεύρυνση των τριών διαμερισμάτων της άρθρωσης του γόνατος, δηλαδή του έσω διαμερίσματος, του έξω διαμερίσματος και της επιγονατιδομηριαίας άρθρωσης. Παραδείγματα παθήσεων γόνατος, που μπορούν να αντιμετωπιστούν αρθροσκοπικά αποτελούν, οι παθήσεις μηνίσκων, η ρήξεις των χιαστών συνδέσμων, οι χόνδρινες βλάβες της άρθρωσης, η αφαίρεση ελεύθερων σωμάτων, η αντιμετώπιση της αστάθειας της επιγονατίδας κ.α..

Επέμβαση

Η αρθροσκόπηση του γόνατος αφορά μία επέμβαση ελάχιστης παρεμβατικότητας, η οποία διενεργείται με 2-3 μικρές οπές, γύρω από την άρθρωση του γόνατος, περί τα 5 χιλιοστά η κάθε μία. Από τη μία οπή εισέρχεται η οπτική ίνα (η κάμερα), η οποία συνδέεται με ειδική οθόνη στο Χειρουργείο, έτσι ώστε να επιτρέπεται η επισκόπηση της άρθρωσης. Ανάλογα με την παθολογία του γόνατος, διενεργούνται και οι αντίστοιχες παρεμβάσεις. Για παράδειγμα, σε περιπτώσεις εκφυλιστικών ρήξεων μηνίσκων ή σε περιπτώσεις φρέσκων τραυματικών ρήξεων, οι οποίες δεν επιδέχονται συρραφής, μετά την είσοδο του αρθροσκοπίου στη άρθρωση του γόνατος, αφαιρείται με ειδικά αρθροσκοπικά εργαλεία το ραγέν τμήμα του μηνίσκου. Εδώ γίνεται προσπάθεια από τον Χειρουργό, ώστε να εναπομείνει όσο το δυνατόν πιο εκτεταμένο τμήμα του μηνίσκου σταθερό, χωρίς να αφαιρεθεί, με σκοπό την επιβράδυνση της διαδικασίας καταστροφής της άρθρωσης (αρθρίτιδας). Επίσης, και όσον αφορά την αρθροσκοπική αποκατάσταση των χιαστων συνδέσμων, μετα τη λήψη και αναδιαμόρφωση των μοσχεύματων, ο Χειρουργός προετοιμάζει αρθροσκοπικά την άρθρωση με ειδικά εργαλεία, δημιουργεί τα τούνελ μηρού και κνημης, διεκβάλλει και καθηλώνει τα μοσχεύματα. Συνήθως, μετά από παρεμβατικές και όχι απλές, διαγνωστικές αρθροσκοπήσεις γόνατος, στο τέλος του Χειρουργείου , διεκβάλλεται σωληνάκι παροχέτευσης, με σκοπό την αποφυγή συλλογής μετεγχειρητικού οιδήματος, εντός της κοιλότητας της άρθρωσης του γόνατος.

Μετεγχειρητικά

Μετα από μια αρθροσκόπηση γόνατος, ο ασθενής, ανάλογα με το είδος της επέμβασης, μπορεί είτε να λάβει κατευθείαν εξιτήριο, είτε να διανυκτέρευσει ένα βράδυ στην Κλινικη. Την πρώτη ημέρα μετά το Χειρουργείο, αφαιρείται το σωληνάκι παροχέτευσης και ακολουθούνται εξατομικευμένα προγράμματα ταχείας μετεγχειρητικής αποκατάστασης (fast track), βασιζόμενοι πάντα στα αντίστοιχα διεθνή πρωτόκολλα. Ο ασθενής υποστηρίζεται από έμπειρους και αποτελεσματικούς Φυσικοθεραπευτές, με σκοπό να επιτευχθεί ένα άρτιο μετεγχειρητικό αποτέλεσμα, βελτιώνοντας πάντα τη λειτουργία της άρθρωσης του γόνατος, καθιστώντας τους ασθενεις ικανούς, να επιστρέψουν γρήγορα στις αθλητικές ή εν γένει στις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Ο Ιατρός

Ο Δρ. Σαλαμαλίκης με πολυετή εμπειρία στην αρθροσκοπική Χειρουργική, στα πλαίσια της εκπαίδευσής του από διεθνώς καταξιωμένους Αθλίατρους - Αρθροσκόπους της γερμανόφωνης αρθροσκοπικής εταιρίας {A.G.A./ Gesellschaft für Arthroskopie und Gelenkchirurgie}, αναλαμβάνει με επιτυχία την αρθροσκοπική αποκατάσταση των έκαστοτε τραυματισμών - παθήσεων, όπως την αρθροσκοπική αποκατάσταση ρήξεων μηνίσκων ή και χιαστών συνδέσμων του γόνατος, την αρθροσκοπική αποκατάσταση ρήξεων έσω επιγονατιδομηριαίου συνδέσμου γόνατος μετά από εξαρθρήματα επιγονατίδος, την αρθροσκοπική αποκατάσταση χόνδρινων βλαβών του γόνατος με σύγχρονες αποτελεσματικές τεχνικές και την αρθροσκοπική αφαίρεση ελεύθερων οστεοχόνδρινων σωμάτων.

Τελευταία Νέα

Κλείστε Ραντεβού

Σοφοκλέους 3 (2ος Όροφος), 12134 Περιστέρι

Ωράριο Λειτουργίας:

Δευτέρα - Παρασκευή

16:00 - 21:00 κατόπιν ραντεβού  

Μαρτυρίες Ασθενών

bottom of page