top of page

Αρθροπλαστική Ώμου (Personalised Shoulder Arthroplasty)

Νικόλαος Σαλαμαλίκης,MD,MSc, FEBOT

Ορθοπαιδικός Χειρουργός-Τραυματολόγος Στρατιωτικός Ιατρός

Γενικά

Τα τελευταία χρονια όλο και μεγαλύτερη μερίδα ασθενών υπόκεινται σε ολική αρθροπλαστική ώμου. Η αρθροπλαστική του ώμου αποτελεί την αντικατάσταση της άρθρωσης με σύγχρονα υλικά. Αντικαθίστανται τόσο η περιοχή της ωμογλήνης όσο και της κεφαλής του βραχιονίου. Διάφορες αιτίες μπορούν να οδηγήσουν σε καταστροφή της άρθρωσης του ώμου, μεταξύ των οποίων είναι τα συντριπτικά κατάγματα της περιοχής του ώμου, η πρωτογενής αρθρίτιδα του ώμου, η άσηπτη νέκρωση της κεφαλής του βραχιονίου οστού, η αρθροπάθεια μετά από καταστροφή του στροφικού πετάλου του ώμου, οι φλεγμονώδεις αρθρίτιδες του ώμου, οι αρθρίτιδες μετά από αστάθεια του ώμου κ.α.. Η ολική αρθροπλαστική του ώμου χωρίζεται σε ανατομικού και ανάστροφου τύπου. Η εξωτερική διαφορά τους έγκειται στο γεγονός ότι, στην ανάστροφου τύπου ολική αντικατάσταση της άρθρωσης του ώμου, πρακτικά αναστρέφεται η μορφολογία των αρθρούμενων επιφανειών, δηλαδή η πρόθεση της ωμογλήνης είναι κυρτή και του βραχιονίου κοιλη, ενώ φυσιολογικά είναι ανάποδα.
Η λήψη απόφασης σχετικά με το τι είδους πρόθεση θα χρησιμοποιηθεί σε ασθενείς με κατεστραμένη άρθρωση ώμου, εξαρτάται βασικά, απο τη λειτουργία του δελτοείδους μυός του ασθενούς, την ακεραιότητα και τη λειτουργία του στροφικού του πετάλου, το οστικό έδαφος και το βαθμό κλίσης της ωμογλήνης. Σε κάποιες περιπτώσεις με προχωρημένες βλάβες, απαιτείται η ενίσχυση του εδάφους της ωμογλήνης με αυτόλογα οστικά μοσχεύματα (συνήθως από την ίδια την κεφαλή του βραχιονίου του ασθενούς), αλλά και η τενοντομεταφορά (πιο συχνά του πλατέος ραχιαίου μυός, με σκοπό την ενίσχυση της έξω στροφής του βραχιονίου σε προχωρημένες βλάβες του στροφικού πετάλου. Μετά από την ολική αρθροπλαστική ώμου, ο ασθενής, πρωτίστως βιώνει μία ραγδαία εξάλειψη των συμπτωμάτων του, αλλά και δευτερευόντως μία βελτίωση στο εύρος κίνησης του ώμου του.

Επέμβαση

Διενεργείται, όπως προβλέπεται ένας πλήρης και εμπεριστατωμένος προεγχειρητικός κλινικοεργαστηριακός έλεγχος από έμπειρη ομάδα Ιατρών, σταθεροποιείται και βελτιώνεται η γενική κατάσταση των γηριατρικών ασθενών, εάν απαιτείται, και παραγγέλονται οι απαιτούμενες, εξατομικευμένες προθέσεις ώμου, για κάθε ασθενή ξεχωριστά. Σημαντική προεγχειρητική προετοιμασία είναι η απεικόνιση του προς Χειρουργείο ώμου, με απλές ακτινογραφίες και αξονική τομογραφία για την αποκάλυψη οστικών ελλειμμάτων της ωμογλήνης και τη μελέτη της κλίσης της ωμογλήνης, αλλά και με μαγνητική τομογραφία με σκοπό την αποκάλυψη βλαβών του στροφικού πετάλου του ώμου και των λοιπών μαλακων μορίων γύρω από την άρθρωση. Πάρα πολύ σημαντικό προεγχειρητικό βοήθημα είναι η χρήση εξελιγμένων λογισμικών, τα οποία ανακατασκευάζουν τρισδιάστατα την άρθρωση του ώμου και προσαρμόζουν, πάλι τρισδιάστατα, το μέγεθος, τον προσανατολισμό και τη θέση των προθέσεων του ώμου. Έτσι, βελτιωνεται αισθητά, η ακρίβεια και η ταχύτητα της εγχείρησης.

Μετεγχειρητικά

Μετεγχειρητικά ακολουθούνται εξατομικευμένα προγράμματα μετεγχειρητικής αποκατάστασης, βασιζόμενοι πάντα στις εξατομικευμένες ανάγκες κάθε ασθενούς και στις συνοδές του παθήσεις. Συνήθως, ο ασθενής παραμένει, μετά το Χειρουργείο στην Κλινική για δύο ημέρες. Αρχικά, ο χειρουργημένος βραχίονας τίθεται σε νάρθηκα απαγωγής, ενώ επιτρέπονται άμεσα, οι παθητικές και οι υποβοηθούμενες ενεργητικές κινήσεις του ώμου, βεβαιως αρχικά, σε πιο περιορισμένο εύρος κίνησης. Ο ασθενής υποστηρίζεται από έμπειρους και αποτελεσματικούς Φυσικοθεραπευτές, με στόχο ένα άρτιο μετεγχειρητικό αποτέλεσμα, βελτιώνοντας πάντα την λειτουργία του και καθιστώντας τον ασθενή ικανό να επανέλθει, γρηγορα, στις καθημερινές του λειτουργίες.

Ο Ιατρός

Ο Δρ. Σαλαμαλίκης, μετά από πολυετή εμπειρία στην Ορθοπεδική Κλινική, την Κλινική Χειρουργικής Τραύματος και Χειρουργικής άνω άκρου στο "Klinikum Niederlausitz" της Γερμανίας, αναλαμβάνει την Χειρουργική αποκατάσταση των κατεστραμένων αρθρώσεων ώμου, με σύγχρονες Χειρουργικές προσπελάσεις και με τα πλέον μοντέρνα Ορθοπεδικά υλικά προθέσεων αρθροπλαστικής ώμου.

Τελευταία Νέα

Κλείστε Ραντεβού

Σοφοκλέους 3 (2ος Όροφος), 12134 Περιστέρι

Ωράριο Λειτουργίας:

Δευτέρα - Παρασκευή

16:00 - 21:00 κατόπιν ραντεβού  

Μαρτυρίες Ασθενών

bottom of page