top of page
παθησεις ισχιου

Παθήσεις Ισχίου

Αρθρίτιδα Ισχίου

Γιατί πονάω στο Ισχίο; Τί είναι η  αρθρίτιδα Ισχίου;

Ο πόνος στο Ισχίο , ο οποίος δεν σχετίζεται με κάποιον πρόσφατο τραυματισμό , οφείλεται συνήθως στη λεγόμενη οστεοαρθρίτιδα του ισχίου ,δηλαδή στη φθορά της άρθρωσης. Η αιτιολογία της αρθρίτιδας μπορεί να είναι π.χ. μηχανική, δηλαδή μετατραυματική ή λόγω διαταραχής του προσανατολισμού της κεφαλής του μηριαίου, λόγω προυπάρχουσας συγγενούς δυσπλασίας του ισχίου, λόγω συνυπάρχουσας Ρευματοειδούς αρθρίτιδος , ή ακόμη και μετά από μία σηπτική φλεγμονή. Πολύ συχνά δεν ανευρίσκεται κάποια συγκεκριμένη αιτιολογία και αποδίδεται σε βιολογικούς ενδοαρθρικούς παράγοντες του κάθε ασθενούς. Από τις παθήσεις ισχίου, η αρθρίτιδα είναι η πιό συχνή.

 

Πώς καταπολεμώ την αρθρίτιδα ισχίου;

Δυστυχώς η οστεοαρθρίτιδα ισχίου είναι μία συνεχώς εξελισσόμενη διαδικασία. Σκοπός, στα αρχικά στάδια την νόσου, είναι η ανάσχεση της εξέλιξής της με διάφορες συντηρητικές μεθόδους , όπως αλλαγή τρόπου ζωής , απώλεια βάρους, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα από του στόματος,  ενδυνάμωση του μυικού σκελετού γύρω από το ισχίο, κυρίως των απαγωγών μυών, με κινησιοθεραπεία και φυσικοθεραπεία και πιο σπάνια οι εγχύσεις διαφόρων ενδοαρθρικών παραγόντων, όπως υαλουρονικού οξέος, υπό υπερηχοτομογραφική καθοδήγηση.  Στα προχωρημένα στάδια οστεοαρθρίτιδας ισχίου (3o και 4ο στάδιο) η οριστική λύση δίνεται με την ολική αρθροπλαστική Ισχίου. 

Τί είναι η αρθροπλαστική ισχίου;

Αρθροπλαστική Ισχίου ονομάζεται η χειρουργική διαδικασία αντικατάστασης της πάσχουσας άρθρωσης, με σύγχρονα υλικά από κράματα μετάλλων και τιτάνιο, κεραμικά υλικά, επεξεργασμένο, πολύ σκληρό πλαστικό, ενίοτε και με βιολογικό τσιμέντο. Μπορεί να αντικατασταθεί μέρος (ημί-αρθροπλαστική Ισχίου) ή και ολόκληρη η άρθρωση του Ισχίου (ολική αρθροπλαστική ισχίου).

 

Ποιά είναι η κατάλληλη μέθοδος αρθροπλαστικής Ισχίου για τον ασθενή;

Αδιαμφισβήτητα οι τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας  (less invasive - ALMIS - Hip Arthroplasty) αποτελεί τη βέλτιστη τεχνική  αρθροπλαστικής Ισχίου. Εκτελείται η ALMIS  τεχνική  ολικής αντικατάστασης του Ισχίου, με διεγχειρητικό ακτινοσκοπικό έλεγχο (με μηχάνημα C-arm) της θέσης, του μεγέθους και του προσανατολισμού των προθέσεων, προς επίτευξη ενός άριστου αποτελέσματος για τον ασθενή με ισότιμο μήκος των σκελών του μετεγχειρητικά.  Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις διενεργείται και χρήση διεγχειρητικά ρομποτικής καθοδήγησης.

 

Τί είναι η ατραυματική τεχνική ΑLMIS;

 H τεχνική ALMIS αποτελεί μία σύγχρονη τεχνική αντικατάστασης της άρθρωσης του Ισχίου, χαρακτηριζόμενη από μικρότερο μήκος τομής δέρματος και ατραυματική προσπέλαση προς την άρθρωση του Ισχίου, χωρίς διεγχειρητική ανάσπαση της κατάφυσης του μέσου γλουτιαίου μυός. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τον ασθενή, αφού μειώνεται η διεγχειρητική απώλεια αίματος, αλλά βελτιώνεται και η μετεγχειρητική αποκατάσταση του ασθενούς. Ο ασθενής μπορεί και βαδίζει άμεσα μετά το Χειρουργείο, αφού δεν έχει αποκολληθεί διεγχειρητικά η πολύ σημαντική μυική ομάδα των απαγωγών του Ισχίου. Έτσι επιταχύνεται η μετεγχειρητική, λειτουργική επάνοδος του ασθενούς στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Πόσες ημέρες παραμένει ο ασθενής στην Κλινική και σε πόσον καιρό μετά από ολική αρθροπλαστική Ισχίου είναι πλήρως λειτουργικός;

Μετεγχειρητικά ακολουθούνται εξατομικευμένα προγράμματα ταχείας μετεγχειρητικής αποκατάστασης, ανάλογα με τις ικανότητες και τις απαιτήσεις των ασθενών μας, βασιζόμενοι πάντα στα αντίστοιχα διεθνή πρωτόκολλα.Ο ασθενής υποστηρίζεται από έμπειρους και αποτελεσματικούς φυσικοθεραπευτές, εγγυόντας ένα άρτιο μετεγχειρητικό αποτέλεσμα, βελτιώνοντας πάντα την λειτουργία των ασθενών μας, που είναι και ο τελικός μας στόχος. Ως επί το πλείστον, οι ασθενείς μας λαμβάνουν εξιτήριο από την Κλινική τη 2η μετεγχειρητική ημέρα και είναι πλήρως λειτουργικοί 2-4 εβδομάδες μετά το χειρουργείο.

Θα έχουν τα σκέλη μου το ίδιο μήκος μετά από μία ολική αρθροπλαστική Ισχίου;

Με σωστό προεγχειρητικό σχεδιασμό και ακριβή διεγχειρητική τεχνική, μπορεί να επιτευχθεί ισοσκελία μετά από μία ολική αρθροπλαστική Ισχίου. Παράγοντες που διευκολύνουν κάτι τέτοιο είναι η χρήση διεγχειρητικά ακτινοσκοπικού (με μηχάνημα C-arm) ελέγχου, της θέσης, του μεγέθους και του προσανατολισμού των εμφυτευόμενων προθέσεων και ενίοτε η καθοδήγηση από ρομποτικά προγραμματα με χρήση αισθητήρων. 

Πώς γίνεται η προεγχειρητική προετοιμασία του ασθενούς για ολική αρθροπλαστική Ισχίου;

Μετά από ενδελεχή διαγνωστική διαδικασία , και σίγουρα μετά από αποτυχία της συντηρητικής θεραπείας, μπορούμε με αξιοπιστία, ασφάλεια και αποτελεσματικότητα να αντικαταστήσουμε την άρθρωση του Ισχίου. Διενεργείται ένας πλήρης και εμπεριστατομένος προεγχειρητικός κλινικοεργαστηριακός έλεγχος, από έμπειρη ομάδα Ιατρών, παραγγέλονται τα πιο σύγχρονα υλικά και με ψηφιακά προγράμματα εκτιμάται προεγχειρητικά το προβλεπόμενο μέγεθος των προθέσεων και ο προσανατολισμός τους ανάλογα με το μέγεθος και την ανατομία του κάθε ασθενούς. 

Κλείστε Ραντεβού

Σοφοκλέους 3 (2ος Όροφος), 12134 Περιστέρι

Ωράριο Λειτουργίας:

Δευτέρα - Παρασκευή

16:00 - 21:00 κατόπιν ραντεβού  

bottom of page